top of page

JORDBÆR OG BRINGEBÆR

Rumba, Frida, Korona og Glen Ample

JORDBÆR OG BRINGEBÆR

Jordbær

Jordbær slik vi kjenner dem i dag, er et resultat av en lang krysningsprosess av ulike viltvoksende jordbærplanter. Jordbær har vært kjent som ville markjordbær i Europa siden romertiden, men kommersiell dyrkning begynte på begynnelsen av 1800-tallet.

 

Smaken varierer mellom sortene og værforholdene under den norske sesongen. Mye sol gir søtere bær og gråvær og kjølig gir syrligere og friskere bær. Noe mange kanskje ikke vet, er at jordbær er en viktig kilde til C-vitamin - spis derfor masse jordbær! Spis masse norske jordbær!
 

Fruktgården AS  har pr 2019 75 daa med jordbær fordelt på 3 ulike sorter:

Rumba: En relativt ny sort i Norge. Den gir store og faste skinnende røde bær med god holdbarhet. Smaken er relativt nøytral, men om den får modne i åkeren, gir den et godt smaksinntrykk. 

Frida: Frida gir store bær. Bærene har en flott rødfarge, syrlige, faste og gjennomfargede bær som smaker meget godt. Sorten passer først og fremst som spisebær, men er også fin til konserveringsevne.

Korona: Korona er utviklet i Holland og har lenge vært den viktigste sorten i Norge. Bærene modner middels tidlig. De er store med meget fin og aromatisk smak. Bærene er lite faste og har svak overflate. Når Korona er nyhøstet er det et nydelig spisebær.

Bringebær

Bringebærplanten stammer fra Midt-Asia og kom til Norden i begynnelsen av 1700-tallet. I Norge skiller vi mellom villbringebær som vokser i skogen og hagebringebær. Mest vanlig i Norge er røde bringebær, men det finnes også bringebær som er svarte, gule, oransje og hvite.

Fruktgården AS  har pr 2019 35 daa bringebær av sorten Glen Ample. 

Glen Ample Modner middels tidlig. Store røde bær med lang holdbarhet.

bottom of page