top of page

PLOMMER

Reeves, Jubileum, Opal, Victoria, Mallard

FEM PLOMMESORTER PÅ FRUKTGÅRDEN

Plommer kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes i dag over hele verden. Vi kjenner til over 2000 plommesorter. 

Fruktgården AS har 100 daa med plommer/20 000 plommetrær fordelt på seks ulike sorter som er: 

Reeves:

Plommesorten ’Reeves’ er en frøplante etter den gamle franske sorten ’Peach’. Den ble funnet i Canada omkring 1940.
Plommen er stor - en av de største plommesortene. Den har gulgrønn grunnfarge med en del lysende rødt på solsiden. Fruktkjøttet er fast, men saftig. Skinnet er kraftig og har litt bitter smak.

 

Jubileum:

’Jubileum’ er en svensk plommesort som ble registrert og fikk navn i 1990. Fruktene er store og formen er litt langstrakt. Fargen er rødfiolett med små brune prikker på gul grunnfarge. Frukt­kjøttet er fast og fint med gul farge, men det kan være noe grovt i strukturen.  Smaken på fruktkjøttet er både søt og syrlig, og med noe aroma. 

Opal:

Tre av ’Opal’ kom til Norge omkring 1950. Frukten er rund til oval og middels stor, fruktkjøttet er gult, søtt og saftig, med god smak og fin aroma. 

Victoria:

Victoria er en gammel engelsk plommesort, den er omtalt på 1840-talet i England, og fra den tid og framover ble tre av Victoria plantet i stort omfang også i Norge. 

Victoria er en stor plomme, oval i formen og grunnfargen er gul, men med fiolettrød dekkfarge. Fruktkjøttet er blekt gult, middels fast, det er litt grovt og med tydelig struktur. 

Smaken er ofte noe syrlig, men aromatisk og god. 

 

Mallard:

Mallard er en engelsk sort fra 1886 av ukjent opphav. Sorten kom til Norge i 1921. Plommen har særdeles fin kvalitet. Mallard-plommer smaker svært godt. Fruktkjøttet er fast og søtt, men løsner ikke alltid fra steinen. Plommen er middels stor til stor og har grågrønn grunnfarge med fiolett droplete dekkfarge.

 

Valor:

Valor er en sviske-plomme og den seneste sorten vi har. Den er mørk-blå, og litt oval i formen. Høstes normalt i midten av september. Den er best på smak når den er godt moden - helst når skinnet begynner å få litt "rynker".

bottom of page