top of page

EPLER

Aroma, Summerred, Discovery og  James Grieve.

FIRE EPLESORTER PÅ FRUKTGÅRDEN

Eple er en frukt kjent allerede fra steinalderen og finnes i dag i et ukjent antall varianter.

Opprinnelig kommer eplet fra Asia. Sannsynligvis er over 400 eplesorter blitt dyrket her i landet siden epledyrkingen for alvor skjøt fart på slutten av 1700-tallet. I dag er rundt 150 av dem bevart

​Fruktgården AS har i dag etablert 200 daa epler fordelt på fire eplesorter: 

Aroma:  Dette epletreet kommer opprinnelig fra Sverige og har i løpet av få år blitt den viktigste eplesorten i Norge. Som navnet sier, er Aroma et aromatisk eple med nydelig smak. Bunnfargen er gul og den har et rødt kinn på solsiden. Aroma er velegnet både som spiseeple og husholdningsfrukt, og har god lagringsevne

Summerred: er middels stor, oval til eggeformet eple, med rød dekkfarge og sprøtt, kremgult fruktkjøtt. Smaken er syrlig, god og aromatisk. Eplet har en god holdbarhet. 

Discovery:  dette eplet har en skinnende rød dekkfarge. Fruktkjøttet er sprøtt og hvitt med søt og god aroma. Holdbarheten er ganske god. 

James GrieveKommer fra Skottland. Den ble introdusert i 1890 og kom så til Norge, Sverige og Danmark i begynnelsen av 1900-tallet. Eplet har en gulgrønn til gul grunnfarge med røde striper og punkter på solsiden.  Kjøttet er gulhvitt, middels fast og ganske fint og saftig.  James Grieve er et svært godt spiseeple med syrlig smak og spesiell aroma.

bottom of page